het oude bagema pand

Historie

De basis van Newco metaalbewerking ligt in het bedrijf Frisia dat Henk Schra in 1947- samen met zoons Henk junior en Tiemen- in Harderwijk startte. Met hard werken, betrouwbare dienstverlening en innovatieve producten werd het bedrijf opgestuwd tot indrukwekkende prestaties.

De familie Schra wist van aanpakken. Doelen werden gesteld en gehaald door hard te werken. Die instelling vertaalde zich ook in een grote diversiteit aan klussen. Reparatie en onderhoud aan machines, landbouwwerktuigen en gereedschappen waren slechts enkele bezigheden. Er werden bijvoorbeeld gedurende een periode ook in grote aantallen autopeds en sleetjes geproduceerd.

Hard werken en avontuur

De aanleg van de IJsselmeerpolders brachten wederom een nieuwe bedrijfsactiviteit, namelijk het repareren van baggermaterieel op locatie. Hier vond de huidige expertise van Bagema in baggertechniek haar basis.

baggerschip

Groothandel Frisia

In de loop der jaren bouwde Frisia een uitstekende naam op; niet alleen in de baggerwereld, maar ook in de regionale industrie. Steeds vaker klopte men ook voor onderdelen aan bij de techneuten van het bedrijf. Voor Schra de aanzet naar nog meer werk. Wanneer een klant een onderdeel bestelde bij Frisia, dan nam Schra er gelijk een aantal van in voorraad, om de klant eventueel later direct van dienst te kunnen zijn. Zo ontstond als vanzelf de groothandelsactiviteit. Frisia had als technische groothandel in de weidse regio een zeer goede naam. Als Frisia het niet had, dan was het nergens te krijgen.

Van reparatie naar productie

Een naam waar je niet omheen kunt in de historie van Frisia en Bagema is die van Pleun Velgersdijk. Deze eigenzinnige technicus kwam begin jaren zestig in dienst. Hij zou een omslag in het bedrijf teweegbrengen met zijn idee om een eigen baggerpomp op de markt te brengen. Dit lukte door het overnemen van een licentie, met als gevolg dat Frisia ook andere onderdelen voor de baggerpraktijk ging ontwikkelen. Na de pomp kwamen een boosterstation, een zuiger, etc. In 1969 werd de eerste Frisia zandzuiger – voor die tijd van kollosale omvang – geproduceerd. Het proefdraaien gebeurde in de haven van Harderwijk en dat verliep niet helemaal vlekkeloos. De cutter sneed namelijk een belangrijke stroomkabel – tussen het Dolfinarium en het centrum – door. De zuiger werd uiteindelijk verkocht in Portugal.

Pionieren met Bagema

In 1972 volgde een opdracht voor de firma Bruil uit Ede, die een grote zandzuiger ging inzetten ten bate van zandwinning voor de aanleg van de A1. Dit was tevens het jaar dat de naam Bagema ontstond, als eigen werkmaatschappij; actief in de baggerwereld. Baggermachines van Bagema verwierven al snel een goede naam – zowel nationaal als internationaal – vanwege het hoge rendement en de lange levensduur.

Opsplitsen van activiteiten

Het bedrijf groeide voorspoedig. In 1964 werd er een tweede bedrijfshal aan de baanweg gebouwd en in 1974 een derde. Het personeelsbestand groeide mee. In 1991 werden Bagema en Frisia fysiek van elkaar gescheiden, toen Frisia metaalbewerking en groothandel verhuisde naar de Fahrenheitstraat. De hele organisatie, inclusief 20.000 voorraadartikelen zijn in één weekeind vershuisd. De bedrijfshal die aan de Fahrenheitstraat beschikbaar was werd ingericht als machinefabriek.

Het pand van Frisia aan de Fahrenheitstraat
De familie Schra moest het bedrijf in 1998 achter zich laten, toen het verkocht werd aan de heren J. Bosman en A. van der Beek. De heer Bosman werd verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van Bagema en de heer van der Beek voor de dagelijkse leiding van Frisia metaalbewerking en groothandel.
In 2003 heeft de heer Bosman ook de aandelen van Frisia metaalbewerking en groothandel in handen gekregen. Direct zijn de groothandelactiviteiten afgestoten aan Biestheuvel Techniek en werden de machinefabriekactiviteiten voortgezet onder de naam Bagema Repair.

Newco Metaalbewerking

Voor de dagelijkse leiding van Bagema Repair werd dhr. E. Niessen aangesteld. Tezamen met een team van specialisten werd een volledig zelfstandig opererende organisatie opgebouwd. Na een korte afwezigheid, 2007-2008, heeft dhr. E. Niessen samen met zijn compagnon dhr. G. van der Kroon de activa van het bedrijf overgenomen. Onder de naam Newco metaalbewerking hebben zij het bedrijf doorontwikkeld.
Dhr. G. van der Kroon is een praktische techneut met brede kennis en ervaring op de disciplines plaat- leiding- en constructiewerken. Dhr. E. Niessen is tijdens zijn afwezigheid, in de functie van procesmanager bij een productieorganisatie, opgeleid tot Lean Six Sigma Black Belt. In deze periode heeft hij Lean Six Sigma geïmplementeerd binnen de organisatie.
Om de kwaliteiten van het vroegere Bagema repair beter te benutten heeft Newco metaalbewerking een verbeteringsslag uitgevoerd rondom de kernwoorden “kennis, kwaliteit en betrouwbaarheid”. De rode draad in dit optimalisatieproces wordt gevormd door Kaizen (改善, Japans voor “continu verbeteren”). Hoewel op vele fronten al resultaten zijn behaald zal het voor Newco metaalbewerking geen reden zijn om stil te blijven staan. Inspringen op de ontwikkelingen in de markt zit bij Newco metaalbewerking vanuit de historie ingebakken. Een eigenschap van levensbelang, waar niet alleen Newco metaalbewerking maar ook haar klanten van kunnen blijven profiteren.

Newco metaalbewerking B.V. Fahrenheitstraat 4, 3846 BN Harderwijk | ,
T 0341-760 760 | F | info@newcometaalbewerking.nl